Open Coffee Bouw

nov 19, 2015 | Duurzaam Bouwen, In het nieuws!

Gisteren op uitnodiging naar het Open Coffee Bouw. Dit keer in het Evoluon in Eindhoven. Na een geanimmerde kop koffie en twee georganiseerde rondjes speeddaten een boeiende forumdiscussie onder leiding van Casandra Vugts mede-initiatiefnemer van uit Spark Campus.

De twee sprekers gingen in op door Casandra geponeerde stellingen en vragen. Jan Willem van de Groep, voor de laatste keer onder en afscheid nemend van de naam Greenspirator en Jos Lichtenberg, oprichter van Slim Bouwen en beide verbonden aan de academische wereld poneerde een aantal stelling en voerde een geanimeerde discussie.

Wederom centraal de vraag hoe een veranderingsproces in de bouw te overleven. Neem je de pijn nu of als het je straks overkomt. Pijn lijden zullen we allemaal. Verandering gaat snel en is niet meer af te wenden. Neemt de industrie de bouw over van de bouwers en installateurs. Is het de designer of de architect die straks vormgeeft? Wat is de rol voor de overheid? Zijn wij als bouwkolom in staat zelf het proces van verandering te controleren of komt er een buitenstaander, een alien zoals Jos het noemde, die een belangrijk deel van de bouwkolom opeist?

Boeiende gedachtelijnen op de vroege morgen. Jan Willem verrast je met een messcherpe visie en een gezonde dosis zelfspot. Absoluut iemand die inspireerd. Om het verhaal van de buitenstaander te illustreren leen ik een stukje van Jan Willem.

De koelkast en de architect

Cobouw column nr 22, 4 mei 2015

Een koelkast is een fascinerend apparaat. Gemaakt om lucht te conditioneren en als geheel maar zo een factor 4 goedkoper dan een voordeur. Een koelkast gaat per dag vaker open en dicht dan een voordeur en sluit, zonder bot geweld, luchtdicht af zodat er geen warmte binnenkomt of kou verloren gaat. Fascinerend, nietwaar?Ik zit me al lang af te vragen waarom er nog nooit iemand samen met Bosch of Samsung op zoek is gegaan naar de ideale voordeur. Want als er iets pre-historisch is, dan zijn het toch zeker de raamopeningen en toegangen van onze gebouwen. De ontwerpers in de bouw, die in dat geval architecten heten, blijven maar gewoon leuke combinaties maken met bestaande spullen. Het ontwerpen van heel nieuwe producten schijnen ze niet eens te leren op de TU. Dat kan ook helemaal niet, hoor ik u roepen. Architecten zijn projectmensen en kunnen niet voor elk project nieuwe oplossingen bedenken. Terecht. Daarom zullen we in de bouw ook veel minder architecten nodig gaan hebben. Met de opkomst van ‘smart industry’ wordt het mogelijk om voor grote bouwstromen gebruik te maken van heel nieuwe producten en componenten zonder dat dit ten koste gaat van de verschijningsvorm van een gebouw. Sterker nog. Met nieuwe geveltechnieken wordt zowel de ontwerpvrijheid van de architect als de keuzevrijheid van de klant sterk vergroot. De essentie van het ontwerpvak komt te liggen bij de industrieel ontwerper en software. Software?! Jazeker, hoewel de architect belangrijk blijft als componist van leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit zal de computer gaan modificeren met de spullen die de fabriek in massa kan leveren. We krijgen eindelijk deuren die openen en sluiten zonder ze aan te raken, luchtdicht afsluiten en fraai zijn vorm gegeven. En het mooiste: we kunnen een factor 4 goedkoper bouwen.

Gaan wij deze grote, branche vreemde toeleveranciers vragen of wachten wij af tot ze het ons komen vertellen? Meer prikkelende inzichten op janwillemvandegroep.com

Deze forumdiscussie en de bijbehorende kop koffie smaakt naar meer!

Zoeken: