Wat veranderd er per 1 januari 2024 in relatie tot de wetgeving?
In de bouwkolom hebben we te maken met verschillende wetgeving. Deze wetgeving veranderd, waaronder de hieronder genoemde wetgeving, onder aan deze paragraaf. Het zou wellicht kunnen dat er nog meer wetgeving veranderd, echter hebben we ons in dit artikel geconcentreerd tot de wetgeving die voor ons als architectenbureau het meest van belang zijn in de bouwkolom. We dienen dan ook verstand te hebben van deze wetgeving zodat we onze klanten kunnen begeleiden tot een zo optimaal mogelijk proces. Er zijn tot op heden ook zoveel verschillende vergunningen en diverse procedures dat het complex is om door de figuurlijke bomen het bos te kunnen zien.
Veranderende wetgeving:
- Omgevingswet per 1 januari 2024
- Wet Kwaliteitsborging per 1 januari 2024
De nieuwe omgevingswet treedt in werking per 1 januari 2024
Diverse wetten gaan over in de nieuwe omgevingswet. Bijvoorbeeld de monumentenwet 1988, Waterwet, Wet beheer rijkswaterstaatswerken, Wet milieubeheer en onder anderen woningwet. Hiervoor is een overgangsperiode nodig die, zoals het er nu voor staat, tot het jaar 2029 duurt. Gemeenten krijgen hierdoor de tijd om zich aan te passen aan deze veranderende wetgeving. De bestaande wetten worden geleidelijk overgenomen in een tijdelijk omgevingsplan.
De rijksoverheid geeft hierover meer gedetailleerde informatie en deze is te vinden op de website van de rijksoverheid.
Samengevat worden er 26 wetten onder gebracht in 1 nieuwe omgevingswet. 60 Algemene maatregelen van bestuur worden teruggebracht tot nog maar 4 algemene maatregelen van bestuur en tot slot worden er volgens de rijksoverheid 75 ministeriele regelingen omgezet naar 1 omgevingsregeling.
Wet Kwaliteitsborging gaat in per 1 januari 2024
Vanaf 1 januari 2024 gaat een deel van de Wet Kwaliteitsboring (Wkb) voor het bouwen in. Het gaat dan om het Publieksrechterlijke deel en geld alleen voor nieuwbouw. 6 maanden later gaat het deel voor verbouwingen in.
Vanaf 1 juli 2024 hoef je bij verbouwingen pas een kwaliteitsborger in te schakelen.
Met deze wet is het de bedoeling dat de aansprakelijkheid van de aannemer wordt verruimd. Het stelsel van toetsing op relevante aspecten van kwaliteit wordt aangepast. De aannemer moet bij een oplevering een opleverdossier aan de consument overhandigen, waarin volledig inzicht geboden word in de nakoming van de overeenkomst. Voor ingebruikname van een bouwwerk of aangepaste woning zal een goedkeurende verklaring van een kwaliteitsborger benodigd zijn.
De Wet kwaliteitsborging is nodig om:
- de bouwkwaliteit te verbeteren
- de positie van de consument te verbeteren
- faalkosten vermindering te stimuleren.
Meer info vanuit de politiek en de overheid is terug te vinden bij de webpagina van de eerste kamer.
Wat veranderd er nog meer?
Omgevingsdialoog
Overheden moeten omwonende en bedrijven betrekken bij plannen. Dit heet participatie en word onder gebracht in de omgevingswet. Ook initiatiefnemers, zoals omwonenden en ondernemers, moeten bij het aanvragen van een omgevingsvergunning aangeven wat zij aan participatie hebben gedaan. En wat daar de resultaten van zijn.
VFO Architects | Urban Design, hebben bij diverse plannen reeds een participatie opgezet met toekomstige omwonende en buurtbewoners. Een voorbeeld van zo’n buurtparticipatie hebben we gedeeld op onze website, bij het bericht: Omgevingsdialoog voor het Sibeliuspark te Oss.