Selecteer een pagina

De Weef

sep 11, 2023


De Weef

Om een icoon te plaatsen, zal je eerst de plek moeten begrijpen

De weefdraad dat Helmond maakt: Het kanaal; het groen; de stedelijke dynamiek; het verleden; het heden en de toekomst.

Het stromende water van het kanaal, weerspiegelde het komen en gaan van goederen van en naar verre streken

Met de komst van het kanaal in de twintiger jaren van de negentiende eeuw is met het water de weg vrij gemaakt voor de verdere economische ontwikkeling van de stad Helmond. Niet alleen kwamen via het kanaal grondstoffen en brandstoffen hier naar toe, ook de vervaardigde producten beleefden door dit water het eerste deel van een soms lange reis om hun bestemming te bereiken.

Denkend aan duurzaamheid, stroomt groen altijd door je gedachten

Het park is een geschenk aan de stad. Het zal mede een balans vormen met de kasteeltuin. Het park zal voor iedereen zichtbaar en doorgankelijk zijn. Het ontwerp van de buitenruimte en de positionering van de woongebouwen zorgen voor een privé gradiënt, dat een wezenlijk onderdeel is van de leesbaarheid van de buitenruimte en daardoor de veiligheid bewerkstelligt. Het hele plan is zo een gebalanceerd onderdeel van het publieke domein, dat een prachtige kamer is in het huis dat “Helmond centrum” heet.

Autonoom en verbonden aan de andere kamers

Een centrum vaart wel bij beweging. Keuzes, zichtlijnen en veiligheid; transparantie. Het oproepen van het verlangen om te gaan ontdekken. Routes, ritmes van de dag, rust en beweging allen vormen de dynamiek en dus de bouwstenen van een stad met een eigen hart.

Het bestaan rechtvaardigen door de herkenning van de ander

Als een omgeving een gebalanceerde aaneenschakeling is van momenten, dan zou je delen van een goede stad kunnen opvatten als een harmonieuze ketting met verschillende edelstenenstenen. Door bebouwing en park bij elkaar te brengen tot één geheel ontstaat hier een mogelijkheid te reflecteren op deze gedachte. Deze invulling verbindt niet alleen ruimten; het verbindt ook de tijden. Wij hebben ervoor gekozen het gebouw de verbinding te laten zijn met wat was, wat is en wat zal zijn. Het verleden, het heden en de toekomst. Wij hebben gebouwen, met hun witte en gemetselde details, uit het industriële verleden van Helmond bekeken. Wij hebben structuren uit de omgeving geanalyseerd. Gemiddelde hoogtes en accenten bekeken en beoordeeld. Gezocht naar de identiteit. Wat het is dat Helmond onderscheidt. Het groen is duurzaam geïntegreerd. Een synchroniserende afstemming, zoals dit tussen de maak en kennisindustrie is, hebben wij gevonden. Het Helmond van de toekomst.

Authentieke Vorm

Deze studie heeft tot een nieuwe authentieke vorm geleid, die door de golven van de nieuwe tijd als een baken zal staan. In weer en wind zal het de herinnering bevestiging en een statement zijn naar de toekomst. Het zal zowel functioneel als symbolisch, aaneenschakelen en verbinden. “DE WEEF”: Het authentieke gebouw, het icoon, dat alleen hier kan staan omdat het de plek erkent en begrijpt. Het was een voorrecht om met een inspirerend team van dromers en pragmatici; architecten en bouwers, van zowel ons kantoor, VFO architects als van Buro Lubbers, te werken aan deze belangrijke plek in Helmond. Samen met BAM wonen zouden wij graag, in een voortgezette dialoog met de gemeente, het werk vervolmaken


de Weef 1
Havenkwartier Helmond 03
de Weef situatie

 

 

 

@Credits BackBone visuals

VFO Architects draagt een steentje bij in Helmond
de Weef interieur
Inmiddels zijn we een tijdje verder

VFO Architects | Urban Design zijn een aantal keren op de bouwplaats locatie geweest van de Weef. Onze projectbezoekjes zijn leuk en leerzaam voor alle collega’s.

We laten hieronder de resultaten zien van de uiteindelijke oplevering. We zijn allemaal zeer trots op de samenwerking met de BAM Wonen die de appartementen hebben opgeleverd


Havenkwartier Helmond 03
Havenkwartier Helmond 03
20230707_104527 (1080×720 Fit)
Havenkwartier Helmond 03
Havenkwartier Helmond 03